maandag 20 februari 2023

19/20 februari: Via Sørkjosen naar Liland

Van de Barentszee naar de Noorse Zee doe je toch het beste over land (jammer dat Willem Barentz dat niet wist). Zondag vertrokken we vanuit Olderfjord aan de Barentszee (oostkust) naar Sørkjosen aan de Noorse zee (westkust). Een coast-to-coast in 2,5 uur, dat is prima te doen (Jammer dat de Amerikanen dat niet weten). 

 Over de reis zelf niet zoveel te melden: sneeuw, maar niet zoveel dat je er echt last van had, weer geen elanden. Wel weer een leuke sociologische waarneming: Noren hebben hun land toch wel heel stevig aangeharkt. Vooral in het gebied rond Alta (een stad boven Sørkjosen): ook in the middle of nowhere, maar kosten nog moeiten gespaard om de boel goed voor de dag te laten komen. Maar ja, dat oliegeld moet toch ergens naartoe. Persoonlijk vond in de afgelegen stukjes zweden en Finland dan net iets meer charme hebben: alles oud maar in prima staat. 

Hoe dan ook, aangekomen in een doorsnee hotel met een prima (maar doorsnee) kamer, aan de kust dus nog een kuiertje gemaakt. En de volgende dag weer verder, naar Liland. Mooie reis met een toch wel spectaculair aantal variaties op het thema sneeuw: in hoeveelheid, vorm en witheid. 



Onder het motto ‘When in Norway, do as the Norwegians do’, scoorden we bij de plaatselijke supermarkt een paar goedkope dieprviespizza’s van Grandiosa. Die hebben echt een cultstatus in Noorwegen, google er maar eens op. Best te eten, maar een interessante prijs/kwaliteit verhouding. Dat geldt overigens voor de meeste dingen in de Noorse Supermarkt. Chris heeft zijn deskundige blik geworpen op wat er hier aan groente en fruit wordt aangeboden, en daar was wel wat op aan te merken. 

 Maar goed, de pizza’s waren net achter de kiezen toen het weer begon te gloeien aan de horizon: opnieuw noorderlicht! En dat hield zeker een uur aan. We hebben er dus volop van genoten, bij -8 weliswaar, maar ook dat hoort erbij. Kwam mijn pas aangeschafte muts van de Felleskjøpet (lokale boerenbond/Welkoop) nog goed van pas. Het Noorderlicht blijft een fenomeen dat je moeilijk kunt uitleggen: het zit heel hoog in de atmosfeer, dus het lijkt overal te zijn. Het danst of beweegt als een soort gas/vloeistof, maar kan ook zomaar verschijnen en verdwijnen of heel snel van vorm, intensiteit en scherpte veranderen. Hier een slecht filmpje van vanavond ter illustratie:
Trouwens waarom zo uitgebreid over die pizza’s: in Jokkmokk hebben we ook het noorderlicht gezien én een pizza gegeten. Er is dus in elk geval een correlatie tussen pizza en Noorderlicht. Met dat interessante weetje sluiten we af: morgen naar de eilandengroep van de Vesteralen en Lofoten. Minder sneeuw, maar vast weer andere dingen om te melden. Tot dan!



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten