maandag 13 februari 2023

13 februari: van Värnamo naar Rattvik

De eerste dagen De eerste dagen zitten erop! Tot nu toe nog geen berichten gepost, ook omdat er nog niet veel te vertellen was. We hebben een paar lange reisdagen achter de rug: Eerst naar Kolding in Denemarken (leuk stadje, prima Turks restaurant ;), en daarna via de Kleine Belt brug en de Oresondbrug naar het Zweedse Varnamo. Allemaal vierbaans wegen, dus rustig doorpeddelen maar. Vandaag trokken we van Varnamo naar het plaatstje Rättvik. Dan merk je, ondanks de hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, dat je toch elke kilometer een stukje noordelijker komt. Het begon met hier en daar een restje sneeuw, en het eindigde met een redelijk witte wereld.

 

Had ik al gezegd dat het warm is voor de tijd van het jaar? 10 graden was het in Varnamö, en nu aangekomen in Rättvik zijn daar nog 5 graden van over. We zien wel dat de weken hiervoor het toch een stuk kouder was. Veel meren in de omgeving zijn nog grotendeels dichtgevroren en aan de bandensporen te zien is er ook driftig op het ijs rondgescheurd.

 

Over rondscheuren gesproken: De Toyota houdt zich prima, zoals verwacht natuurlijk. Vierwielaandrijving en winterbandjes hielden ons ook vandaag nog behoorlijk op koers. De wegen zijn prima, tot de navigatie van Google ons een tussendoorweggetje adviseerde. Dat kwam niet verkeerd uit, want we hadden voldoende tijd over. De 15 kilometer over een besneeuwde gravelweg gaf ons mooi de gelegenheid om te kijken hoe auto en bestuurder zich houden. En dat viel niet tegen :) 



Inmiddels gaat de gemiddelde snelheid wel flink omlaag. Maar dat is ook ivm het brandstofverbruik niet heel bezwaarlijk. De route van vandaag was een kleine 400 kilometer en daar kun je toch wel een dag voor uittrekken: 5-6 uur rijden exclusief pauzes. Overigens: echt heel winters is het hier nog niet, al ligt er genoeg sneeuw. Overdag dooit het lekker door en ’s avonds vriest het weer wat op. De sneeuwkettingen liggen dus nog ongebruikt in de kofferbak en ook de Hella’s zijn nog niet uitgeprobeerd. Wel bouwen we inmiddels een flinke zoutlaag op, zodat we ook qua uitstraling goed opgaan in het verkeer.

Morgen gaan we verder noordwaarts: Hammerdal wacht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten