vrijdag 17 februari 2023

17 februari: van Enontekiön naar Olderfjord

Sneeuw en elanden Een rustig dagje vandaag: we reden van Hetta, gemeente Enontekiö in Finland, naar Olderfjord in Noorwegen. Even voor het plaatje: Enontekiö telt 1787 inwoners en heeft de oppervlakte van ruim 3X Luxemburg. Van Hetta hebben we niet zoveel gezien, en Finland lieten we vandaag in een uurtje achter ons. 

Leuk detail: voor het eerst in mensenheugenis weer eens gecontroleerd bij een West-Europese grensovergang: Finland-Noorwegen is een EU buitengrens en hoewel Noorwegen meedoet in de Europese economische ruimte, hebben ze zo hun eigen gebruiken, vooral waar het gaat om alcohol en tabak. De douanier wilde even zien wat we in de kofferbak hadden, en daarna konden we weer door. De omstandigheden op de weg waren vergelijkbaar met gisteren: kleine wegen, veel (aangekoekte) sneeuw, weinig verkeer. Opnieuw een paar rendieren gespot, de een wat levenlozer dan de ander. 

Rendier in de berm 

De laatste 40 kilometer van de reis gingen langs de Noorse Porsangerfjord: de combinatie van aangevroren ijs, sneeuwjacht en bochten, klimmetjes en afdalingen maakte het opletten geblazen. Dan ben je toch wel blij met vierwielaandrijving. De Porsangerfjord was overigens deels dichtgevroren. Dat levert spectaculaire plaatjes op:




We doen de rit met winterbanden, en dat is goed te doen zolang je maar goed anticipeert en niet de snelheid van de Noren aanhoudt. Als je echt de vaart erin wilt houden, dan zijn spijkerbanden wel een must. Maar… we doen rustig aan, want vakantie! Redelijk op tijd in onze stuga aangekomen, een leuk klein houten huisje aan de fjord. Gelukkig weten die noren wel hoe je isoleren moet, want met een zeebriesje erbij voelt het hier toch een stuk kouder aan dan in het binnenland. 

 
Morgen gaan we proberen de noordkaap te bereiken. Dat is een kleine 2 uur over nog weer wat kleinere slingerweggetjes en de laatste 15 kilometer verplicht in konvooi. Als we er op tijd bij zijn, natuurlijk :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten