woensdag 15 februari 2023

15 februari: van Hammerdal naar Jokkmokk

540 kilometer achter de kiezen, dus vandaag even een korte update. We zijn nu echt in het hoge noorden, na een uurtje rijden passeerden we de provinciegrens en reden we Lapland in. In Lapland zijn ze niet zo snel onder de indruk van een beetje winter, dus het wegen sneeuwvrij houden doen ze ook iets minder grondig. Sommige stukken weg waren dan ook verraderlijk glad door aangekoekte ijsresten.


Gelukkig waren er ook stukken waar we wel goed door konden rijden, mits je in de bochten maar goed gas terugneemt. Anders gaat de auto zich een beetje zetten, en dan ben je wel direct wakker :) Prachtige natuur, zie de foto’s hieronder. 




Aan het eind van de dag kwamen we nog rendieren tegen. Net te laat gespot om op de foto te zetten, maar waarschijnlijk heeft de dashcam ze wel opgevangen. 

Ook passeerden we vandaag de poolcirkel. De cirkel zelf hebben we niet gezien (…), maar gelukkig hebben de Zweden een paar duidelijke borden neergezet met de tekst ‘poolcirkel’ en wat handige weetjes, dus dat compenseerde de boel wel. 




 Wat de boel zeker compenseerde: ’s avonds, onderweg naar een hapje eten, zagen we een wat vreemde wolk aan de hemel. De wolk werd wat beweeglijk en groenig: Noorderlicht! Zo snel als het verscheen was het ook weer verdwenen. Maar tegen 21.00 uur was het licht weer terug. We zijn Jokkmokk even uitgereden om het noorderlicht beter te kunnen zien. Indrukwekkend, en dat is een understatement. 



 Morgen verder: dan leidt de weg ons naar Enontekiö in Finland. De voorspellingen beloven wat sneeuw, maar de rit is niet zo lang als vandaag. We gaan het zien :)




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten